Bilgi Bankası

Cenabet Taharetinin Şart Olduğu Vakitler

          Mümin daima temiz olmalıdır, yani cenabet gezmemelidir. Temiz olduğumuz halde Cenabet taharetini tekrar almanın farz olduğu vakitler şunlardır.
          Özel gün ve gecelerde, 14 Şaban 1, 17, 19, 21, 23, 27 Ramazan ve Ramazan bayramında, Kurban bayramında, Kâbe’ye giderken ve Kâbe etrafında, Arafat’ta, Ölü soğuyup dokunduğunuzda, ölü yıkadığınızda ve ölüyü gömdüğünüzde, Cuma günü, Ay veya güneş tutulmasından sonra, Loğusa kadın ve çocuğa dokunduğunuzda.
          Kadınlar, cenabet taharetinin farz oluğu günler dışında adet dönemi ve doğum sonrası 40 günlük loğusalıkta (Bu sürede yıkanır temizlenir ama tahareti olmaz.) ve bunlar dışında herhangi bir kirlilikten sonra cenabet temizliği gereklidir.
          Kadınlar loğusa ve adette iken Namaz kılmaz, oruç tutmaz, Kuran’a el süremez ve okuyamaz. Kâbe, cami, türbe ve bunlar gibi temizliği gerektiren yerlere giremez.
          Allah kadının adet döneminde oruç tutmadığı günlerin kazasını diğer zamanda ifa etmesini emretmiş, namazı ise muaf etmiştir.
          Doğum yapan kadının loğusalığı kendinedir. Kadına ve çocuğa dokunanlar cenabet temizliği ile taharet bulurlar.
          Loğusa kadın, ilişki hariç kocası, evi ve çocuklarının her türlü ihtiyacını giderebilir. Loğusalık döneminde kadına ve çocuğa her dokunulduğunda Cenabet taharetini yenilemek zorunluluğu vardır.
          Bu dönemde kadın kuvvetinden düştüğü için fazla yormamak ve biraz daha hassas olduğu için ilgilenmek, şefkat ve sevgiyle davranmak gereklidir. Kadın bu dönemde her zamankinden fazla ilgiye muhtaçtır.
          Hz. Peygamber: ‘Kadın hamileliği ve loğusalığı sonuna kadar ki dönemde Cihat yapmaktadır. Bu dönem içinde ölürse Şehit mertebesindedir’ demiştir.
          Banyo yapmak sünnettir. Bu yukarıdaki farzlar dışında banyo yapılması ise temizliktir. Temizlik insan imanının kuvvetindendir.